BÖLGE SANAYİSİ BİLİMLE BULUŞMAYI BEKLİYOR

AA Muhabiri Ayşe Yıldız

Atatürk Üniversitesi Atateknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Orhan Erdoğan; AR-GE`ye dayalı ürün geliştirme sisteminin oturtulmasınınTürkiye`nin kalkınması açısından önem arz ettiğini söyledi.


Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atateknokentin 2005 yılında kurulup, 2009 yılında faaliyete geçtiğini belirterek, sanayici ve işadamlarının bilim camiasıyla entegrasyonunu sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. 

Amaçlarının sadece bölgenin değil Türkiye`nin de gelişmesine katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Biliyoruz ki dünyadaki gelişmiş ülkeler, gelişmişliklerini sanayi, AR-GE ve bilimsel verilerin pratiğe aktarılmasıyla bunu gerçekleşmiştirler. Dolayısıyla bilimsel verilerin pratiğe dönüşmediği bir ortamda kesinlikle kalkınmışlıktan söz edilemez" dedi. 


Teknokentlerin, bulunduğu bölgelerin kalkınmasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, Doğu Anadolu Bölgesi`nin kalkınmasında hayvancılığın önemli olduğunu anımsatarak, dolayısıyla hayvan ve hayvansal ürünlerin AR-GE ile birleşerek, belli bin noktaya getirilmesi gerektiğini belirtti. 

Bilimsel verilen pratiğe dökülerek, gelişmişliğin sağlanabileceğinin altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti: 

"Yani sanayici ve işadamlarımızın, bu bilimsel verileri kullanmadan, deneme yanılma yöntemleriyle geliştirdikleri ürünler ancak bir noktaya kadar geliyor. Özellikle yurt dışındaki firmalarla ve AR-GE`ye dayalı geliştirilmiş ürünlerle rekabet edemiyor. Dolayısıyla AR-GE`ye dayalı ürün geliştirme sisteminin oturtulması, ülkemizin kalkınması açısından önem arz ediyor. Bölgemizin kalkınması, Türkiye`nin kalkınmasına önayak olacaktır. Kilometre taşlarından birisini oluşturacağı kanaatindeyim." 

-"Ülkelerin gelişmişlikleri, bilimsel gelişmeyle doğrudan ilişkili"- 

Gelişmiş ülkelerde sanayi, AR-GE ve Üniversite işbirliğinin önemli seviyelerde olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ülkelerin gelişmişlikleri, bilimsel gelişmeyle doğrudan ilişkili. Sadece deneme yanılma yoluyla ya da geleneksel yöntemlerle geliştirilen ürünler belli bir noktada tıkanıyor. Dünyayla rekabet edecek bir pozisyon alamıyorlar. Onun için mutlaka sanayicinin üniversiteyle birlikte araştırma-geliştirme yapmaları gerekiyor" dedi. 


 Prof. Dr. Erdoğan, Atateknokent`te 31 firmanın faaliyet gösterdiğini belirterek, söz konusu firmalarınnanoteknoloji, biyoteknoloji, yazılım-bilişim, inşaat ve tarım gibi bir çok alanda 38 proje üzerinde çalışıldığını vurguladı. 

Son yıllarda yazılımla ilgili projelere önem verildiğini belirten Erdoğan, 

"Günümüzde teknoloji yalnız başına yetmiyor. Ayrıca biyoteknoloji ve bilişim, teknolojiyle birlikte ilerleme kaydediyor. Çünkü yazılımın ve bilişimin, ülkelerin gelişmişliğiyle çok yakından ilgili olduğunu biliyoruz" diyekonuştu. 

Atateknokentin son üç yılda önemli gelir elde ettiğini vurgulayan Erdoğan, 

"Atateknokent`in üç yıl içerisinde toplam ihracat miktarı bir milyon 500 bin Dolar, toplam ithalat 270 binDolar, toplam yurtiçi satış miktarı ise 52 milyon 345 bin 931 TL`dir" dedi. 

Başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere, Türkiye`deki büyük firmaları ve işadamlarını Atateknoken`tedavet eden Erdoğan, "Sanayici, işadamlarımızı üniversitemizin bilim adamlarıyla, yeni ürün geliştirme ve buürün daha iyi bir noktaya getirebilmeleri için buraya davet ediyoruz. Burada 31 firma faaliyet gösteriyor, yaklaşık 40 büromuz boş bulunuyor. Bunların doldurularak, önemli projelere imza atmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu. 


-"Firmalara sağlanan avantajlar"- 


Prof. Dr. Erdoğan, Atateknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmalara sağladıkları avantaları şöyle sıraladı: 

"Atateknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmalar, yazılım ve AR-GE çalışmaları sonucu elde ettiği kazançlarından 2023 yılına kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaftır. Firmalar ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil askeri komuta kontrol yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden muaftır. Firmalara çalıştıkları personelin sigorta primlerinin işveren hissesinden yüzde 50`sine indirim imkanı sağlanmaktadır. Firmalar, Atatürk Üniversitesi`nin sağladığı AR-GE ortamından yararlanabilmektedir."

  • BÖLGE SANAYİSİ BİLİMLE BULUŞMAYI BEKLİYOR
  • BÖLGE SANAYİSİ BİLİMLE BULUŞMAYI BEKLİYOR
  • BÖLGE SANAYİSİ BİLİMLE BULUŞMAYI BEKLİYOR